Te zware kinderen; op naar een gezondere eet- en levensstijl

Dat kinderen in Nederland de laatste jaren gemiddeld genomen veel te zwaar zijn is bij nagenoeg iedereen wel bekend. Fastfood, snoep, kant en klaar maaltijden, veel televisie kijken, spelletjes spelen op de iPad en dus minder lichaamsbeweging; waar het nou precies door komt laten we even in het midden maar dat het een groot probleem is is wel duidelijk.

De toekomst van te zware kinderen

Te zware kinderen kunnen tijdens hun jeugd al te maken krijgen met serieuze (kans op) gezondheidsproblemen en wanneer ze op latere leeftijd weer op gezond gewicht komen wil dat niet zeggen dat er geen schade is aangericht. Heel belangrijk is het dus dat we veel aandacht besteden aan de preventie van zwaarlijvigheid bij kinderen en dat hebben ouders over het algemeen zelf in de hand.

Gezond koken voor het gezin

Daar begint het mee zul je denken, dat is de basis: gezond koken. Met een flinke dosis lichaamsbeweging moet dit garant staan voor kinderen met een gezond lichaamsgewicht, maar het blijkt dat veel ouders moeite hebben met het bereiden van een gezonde maaltijd. Want wat is nou precies gezond? Met al die pakjes en kant en klaar maaltijden in de winkel waar schreeuwende teksten op prijken als “minder suiker toegevoegd” en “met omega 6 en 9” denk je toch al snel dat je iets gezonds te pakken hebt. En zeg nou zelf; best makkelijk toch? Precies wat je nodig hebt na een dag hard werken, een makkelijk te bereiden maaltijd. En buiten dat zijn veel mensen in de veronderstelling dat “wanneer het echt slecht zou zijn het ook niet in de schappen zou staan”. Kun je mensen deze naïviteit kwalijk nemen?

ik kook gezond voor mijn kind - AllinMam.com

Ik kook gezond voor mijn kind | € 24,99

Ik kook gezond voor mijn kind

Obesitasdeskundige Prof. dr. Kristel De Vogelaere,  gespecialiseerd in vermageringsingrepen, schreef een boek waarin ze ouders inzicht wil geven in de oorzaken en de gevolgen van overgewicht bij kinderen. In het boek geeft ze tips voor het koken van gezonde, gevarieerde maaltijden en leert ze je hoe je samen met het gezin een gezonde eet- en levenstijl aan kunt nemen.

Een boek vol mooie recepten en tips

Het boek Ik kook gezond voor mijn kind is mooi vormgegeven, leest makkelijk en staat vol met prachtige foto’s. Iets te mooi misschien wel soms, ik kan me namelijk niet voorstellen dat ouders na het lezen van dit boek hun kinderen ineens zulke mooi opgemaakte bordjes voorzetten. Maar dat even ter zijde, want het hoeft natuurlijk helemaal niet precies zo opgemaakt te worden als op de foto’s en de recepten als leidraad houden zou in veel gevallen al voor zo veel verbetering zorgen. Of zijn de mooie foto’s juist een drempel en nodigen minder opgemaakte bordjes meer uit?

Moeite met bepaalde adviezen

Met bepaalde voedingsadviezen hebben we hier wel wat moeite; 5 tot 9 boterhammen op een dag voor een kind tussen de 6 en 10 jaar, 7-12 boterhammen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar; serieus? Ik zou bijna denken dat zoiets juist 1 van de oorzaken van zwaarlijvigheid is! Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo veel brood eet en als je het al eet is er niet veel plek voor iets anders lijkt me; ook niet echt gevarieerd dus.

Daarnaast wordt er geadviseerd om margarine te eten in plaats van roomboter, terwijl kinderen op jonge leeftijd juist die vetten zo nodig hebben. Nu geeft het misschien een iets vertekend beeld omdat dit boek voornamelijk geschreven is voor ouders met te zware kinderen; in dat geval kan ik me voorstellen dat er margarine wordt aanbevolen. Maar het boek richt zich ook heel erg op preventie en dat zou betekenen dat kinderen die niet te zwaar zijn maar waarvan de ouders wel een gezondere eet- en levenstijl aan willen nemen voor de kinderen deze vetten toch te kort komen.

Voor veel mensen een flinke stap vooruit

Bovenstaande neemt niet weg dat dit boek een goede leidraad kan zijn voor mensen die echt niet weten waar ze moeten beginnen; wanneer je de tips uit dit boek ter harte neemt ben je al een heel eind op weg en kun je je kinderen een heel gevarieerd menu voorzetten. Ben je echter al veel met voeding bezig, verkeer je in de superfood-modus en mijd je zo veel mogelijk tarweproducten dan gaat dit boek niet heel veel voor je doen denken wij.

Vormgeving
Schrijfstijl
Formaat
Prijs

Gerelateerde artikelen

Back to top button